
- Editorial:
- GRAO
- Any d'edició:
- 2024
- ISBN:
- 978-84-19788-79-5
- Pàgines:
- 202
PENSAR CRÍTICAMENT A L?AULA DE CIÈNCIES
ACTIVITATS COMPETENCIALS PER A ESTUDIANTS DE SECUNDÀRIA
ADÚRIZ-BRAVO, AGUSTÍN / ALIBERAS MAYMÍ, JOAN / CANTERO RIVEROS, BEATRIZ / CODINACH GIL, ESTEVE / COUSO LAGARÓN, DIGNA / DOMÈNECH AMADOR, NÚRIA / DOMÈN
1. Un marc per al pensament crític a l´aula de ciències de secundària. Què és el pensament crític a l´aula de ciències? Què requereix, mobilitza i desenvolupa el pensament crític? Habilitat cognitives. Disposicions. Regulació metacognitiva. Les emocions. En què es fonamenta el pensament crític? Pensar críticament va de consensuar i aplicar criteris. Per acabar. 2. Pensament crític i coneixement disciplinari. Habilitats cognitives i contingut: una relació tensa. I per què es complicada la transferència? Referències bibliogràfiques. 3. Pensament crític des de l´activitat. Activitat científica crítica i rigor disciplinari (diàleg amb les disciplines). Activitat científica crítica i «postveritat» (diàleg amb la societat). Activitat científica crítica i currículum (diàleg amb un mateix). 4. Avaluar el pensament crític per aprendre a ser persones crítiques. Tota avaluació comporta recollir dades, analitzar-les i prendre decisions. Criteris per avaluar el pensament crític. Referències bibliogràfiques. 5. Pensament crític, emocions i diversitat. Emocions, l´espurna del pensament crític? 6. Pensament crític i educació ambiental. El pensament crític, una competència per a la sostenibilitat en educació ambiental. Els problemes socioambientals com a contextos per al desenvolupament del pensament crític. Pensament crític i acció transformadora en educació ambiental. 11 activitats d´aula per desenvolupar el pensament crític a l´aula de ciències. Activitat 1. Com podem saber la qualitat de l´aire a la nostra escola? Activitat 2. Una palanca per a decisions complexes: fracturació hidràulica, sí o no? Activitat 3. Els missatgers virals i les notícies falses amb mirada crítica: analitzant el funcionament dels termòmetres d´infraroigs. Activitat 4. La ciència darrere la publicitat: el cas de l´aigua embotellada. Activitat 5. App Checkers: projecte d verificació de la fiabilitat d´una aplicació mòbil. Activitat 6. Incertesa, tipus d´arguments i biaixos per aprendre sobre vacunes i ciutadania. Activitat 7. Coronavirus, sí! Diftèria, no? Cal vacunar-se de malalties gairebé oblidades? Activitat 8. Desemmascarant les notícies falses mitjançant les lleis de Newton. Activitat 9. Cal posar límits a la investigació científica? Tipus i qualitat dels arguments per valorar si cal poar límits a la investigació científica sobre l´ADN. Activitat 10. Risc volcànic: tots els volcans són iguals? Activitat 11. L´horòscop em descriu bé! Per què creiem el que creiem?
Aporta una gran varietat d´activitats d´aula per treballar el pensament crític i breus reflexions teòriques que responen a preguntes com: Què entenem per pensament crític en el context cientificotecnològic? Per què cal treballar el pensament crític a l´aula de ciències? Quin paper hi tenen les emocions i els biaixos quan intentem ser crítics? Com podem capacitar l´alumnat per jutjar adientment en quines fonts o en quines dades és raonable confiar?